dinsdag 30 april 2013

Weer een (klein) stapje verder

Afgelopen weekend zijn we weer een (klein) stapje verder gekomen met onze adoptieprocedure. We hebben namelijk een brief ontvangen van Stichting Adoptievoorzieningen. Hierin laten ze ons weten dat we de voorlichting met succes hebben doorlopen en dat ze ons dossier hebben overgedragen aan het kantoor van de Raad voor de Kinderbescherming waar wij onder vallen, in ons geval Haarlem. Ook al is het een formaliteit, toch is het voor ons goed om te weten hoe het er op dit moment voor staat en dat er beweging in zit. Nu is het wachten op de oproep van de Raad voor de Kinderbescherming voor het gezondheidsonderzoek en het gezinsonderzoek.

Bij de gezondheidsonderzoek zal door een onafhankelijk arts een gezondheidsverklaring ingevuld worden waarin staat dat onze gezondheid of psychische gesteldheid geen risico vormen voor het kind. Wanneer het kind na verliezen van de ouders ook voortijdig de adoptieouders zou verliezen, zou dit natuurlijk zeer schadelijk zijn voor het kind.

Tijdens het gezinsonderzoek zal de Raad voor de Kinderbescherming kijken naar de gezins- of leefsituatie, naar welke wensen wij hebben ten opzichte van adoptie en ook wat onze beweegredenen zijn om te adopteren. Bij het uitvoeren van het gezinsonderzoek bepalen ze dan of wij geschikt zijn om een adoptiekind op te voeden. Het onderzoek bestaat standaard uit drie gesprekken, waaronder ook minimaal een gesprek bij ons thuis. Uit deze gesprekken volgt vervolgens een advies en het gezinsrapport, wat het laatste gesprek met ons besproken zal gaan worden. In de landen van herkomst wordt het (vertaalde) gezinsrapport onder andere gebruikt om te bepalen welk gezin het meest geschikt is om het adoptiekind te plaatsen. Hierbij proberen ze een goede match te maken om ervoor te zorgen dat een kind vervangende ouders krijgt die zo goed mogelijk bij hem passen. Het advies van de Raad voor de Kinderbescherming wordt uiteindelijk ook gestuurd aan het ministerie van Veiligheid & Justitie, die als het goed is op basis van het rapport en het advies zullen overgaan tot het geven van beginseltoestemming. Dit is een soort adoptievergunning en hiermee krijgen we toestemming om een kind uit het buitenland te adopteren. Als we dit binnen hebben, mogen we ons gaan melden bij één van de bemiddelingsbureaus om ons daar voor een specifiek land in te schrijven als aspirant-adoptieouders. Maar nu dus eerst nog even wachten op de oproep van de Raad voor de Kinderbescherming.

3 opmerkingen:

 1. Spannend jongens! Sterkte (en geduld!) weer met wachten op de volgende stap!
  OPAul en OMAriëtte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend!! Wanneer gaat het gezinsonderzoek en gesprekken starten? Hebben jullie daar al data's voor door gekregen?
  Groetjes Miranda.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee Miranda!
  Nee, we weten nog niet wanneer het gaat starten. We moeten wachten op een oproep. Deze oproep kan morgen op de mat liggen, maar het kan ook zo een paar weken duren nog.
  Groetjes, Charley

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...