zaterdag 2 augustus 2014

Pakje voor Amerika

Het is alweer een tijdje geleden dat we onze laatste update geplaatst hebben, maar we hebben zeker niet stil gezeten. De laatste maanden hebben vooral in het teken gestaan van het maken van een profile book (ook wel photobook genoemd) en het bij elkaar krijgen van alle benodigde papieren en documenten inclusief verplichte handtekeningen en stempels. Vorig weekend hadden we eindelijk alles bij elkaar en hebben we al het papierwerk, inclusief kopieën en 6 exemplaren van ons profile book netjes in een doosje verpakt en opgestuurd naar A New Way. Zij zullen vervolgens weer zorgen dat alle documenten naar Amerika verstuurd worden. Een heerlijk gevoel om alles op de post te hebben kunnen doen.

Voor het zover was, hebben we flink wat moeten doen en regelen. Allereerst hebben we een skypegesprek gehad met ons contactpersoon in Amerika. Superspannend om zo kennis met iemand te maken, maar het was uiteindelijk een superleuk gesprek.  Ze was erg enthousiast om met ons samen te gaan werken. Ze heeft ons tijdens het gesprek in het kort uitgelegd hoe ze te werk gaat en welke zaken wij moeten regelen. Na het gesprek heeft ze ons voorzien van een flinke stapel papieren die we moesten invullen, tips voor het maken van het profile book en een lijst met documenten die we moesten gaan regelen.

Zo moesten we bij 4 verschillende gemeentes langs voor uittreksels uit het geboorte- en huwelijksregister en Verklaringen Omtrent het Gedrag. Gelukkig konden de uittreksels uit het geboorteregister via internet opgevraagd worden en waren deze binnen een week al geregeld. Voor de medische verklaringen konden we snel terecht bij onze huisarts. De verklaringen moesten nog wel voorzien worden van een stempel vanuit het BIG register. Opsturen naar Den Haag en een week later kregen we ze weer retour gestuurd, inclusief stempel. De overige documenten kostten wat meer werk. Zo moesten onze jaaropgave en belastingaanslagpapieren vertaald worden door een beëdigd vertaler en moesten onze werkgeversverklaringen en de 5 referentiebrieven genotariseerd worden.

Vooral het laatste zorgde nogal voor extra inspanningen, meestal omdat de gemeentes waar dit gedaan kon worden vaak niet begrepen wat precies nodig was. In ons geval hadden we documenten nodig met door de gemeente gelegaliseerde handtekening én een gelegaliseerde kopie van het identiteitsbewijs. We vonden het al vervelend dat we familie, vrienden en collega's moesten vragen of ze een werkgeversverklaring of een referentiebrief (in het Engels) voor ons wilden schrijven en of ze hiervoor bij de gemeente langs wilden gaan voor de benodigde stempels. Bij de helft ging het alsnog mis, omdat de gemeenteambtenaar vond dat een kopie van het paspoort echt niet nodig was, ondanks dat hierom gevraagd werd. Konden we dus iedereen waarbij dit het geval was vragen of ze alsjeblieft nog een keer naar gemeente voor ons wilde gaan. Het is gelukkig allemaal goed gekomen. We zijn iedereen die dit voor ons heeft willen doen heel erg dankbaar!

Tussen al het regelen van documenten en invullen van papieren door zijn we ook nog langs geweest bij een informatiebijeenkomst voor (aspirant) adoptieouders door A New Way, waarbij ingegaan werd op de achtergronden die voorkomen bij adoptiekinderen uit de Verenigde Staten. Dit kwam voor ons precies op het goede moment, want we moesten in de papieren die we moesten ondertekenen ook aangeven voor welke achtergronden we open stonden. Dit heeft ons goed geholpen de juiste keuzes te maken. Samen met ons vertaalde gezinsrapport kan het bemiddelingsbureau in Amerika onze keuzes gebruiken om een goede match tot stand te brengen.

We hebben deze maanden niet alleen besteed met documenten verzamelen. De meeste tijd zijn we heel druk bezig geweest met ons profile book. In dit profile book moesten we door middel van foto's en tekst een goed beeld schetsen van wie wij zijn en hoe we leven. Dit heeft flink wat tijd gekost, maar we zijn erg blij met het resultaat. Uiteindelijk hebben we 7 exemplaren van het photobook besteld: 1 voor A New Way, 5 voor Amerika en 1 voor onszelf. Leuk om later nog eens doorheen te bladeren.

De stapel papieren, documenten en profile books die we opgestuurd hebben.

Nu zijn alle documenten in bezit van A New Way en als het goed is, worden ze komende week naar Amerika verstuurd.  We hebben afgelopen week ook alle documenten digitaal verzonden. Tot nu toe hebben we hier nog geen commentaar op gehad. Hopelijk wordt alles goed bevonden, want dan kan het bemiddelingsbureau in Amerika met ons aan de slag. Fingers crossed dus dat we snel door mogen naar de volgende fase, de match- en wachtperiode.

4 opmerkingen:

 1. Wat een waanzinnige hoeveelheid werk hebben jullie hier ingestopt. Respect! Jullie zullen fantastische ouders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zitten alle procedures voor de verschillende landen toch anders in elkaar, wel allemaal een hoop werk, jeetje zeg, maar de papieren gaan nu naar de VS en het belangrijkste wachten mag gaan beginnen, op een naar een mooie match voor jullie.
  Anouschka

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was zeker een hoop werk maar we zijn er! Nu met leukere dingen bezig zijn zoals de kamer voor de kleine.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...