dinsdag 16 april 2013

De vijfde voorlichtingsbijeenkomst


Vandaag mochten we weer naar Utrecht voor de vijfde en alweer de laatste voorlichtingsbijeenkomst. Wat is de tijd voorbij gevlogen! Het lijkt zo kort geleden dat we naar de eerste bijeenkomst mochten en nu is dit onderdeel van ons adoptieavontuur alweer achter de rug. Deze laatste middag had als thema 'Wensen en grenzen', werd ingegaan op de stappen in de procedure die nog komen gaan en was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Als eerste werd per koppel gevraagd om te laten weten welke wensen en grenzen we hebben voor ons toekomstige adoptiekindje, wat op een flipover werd genoteerd. We moesten aangeven voor hoeveel kinderen (1 of meer) we open staan, aan welke leeftijd we de voorkeur gaven, uit welk land we graag wilden adopteren en of we open staan voor special need en zo ja, waar we dan wel en niet voor open staan.

Het is erg dubbel en moeilijk om deze keuzes te moeten maken. Wanneer je zelf een kind krijgt moet je ook maar afwachten of het gezond is en ga je er natuurlijk gewoon voor als blijkt dat het kind extra zorg nodig heeft. De term special need is erg breed en het verschilt per land wat als special need gezien wordt. Zo varieert het van vroeggeboorte, missen van een ledemaat tot hiv-besmetting of het hebben van ontwikkelingsachterstand doordat bijvoorbeeld de moeder tijdens de zwangerschap alcoholverslaafd was. Het blijft lastig om hierin keuzes te maken, omdat het voelt alsof je een wensenlijstje samenstelt met de special needs waar je voor open staat. Ook is het lastig om je goed voor te stellen wat voor extra zorg bepaalde special needs met zich mee brengen. Door de voorlichtingsbijeenkomsten hebben we een veel beter beeld hierover gekregen, door erover te praten en door filmpjes met voorbeelden te bekijken, waarin adoptieouders vertellen hoe zij en het kindje omgaan met uitdagingen die special need met zich meebrengt.

Bij het invullen van de lijst werd al gauw duidelijk dat ieder koppel zijn eigen grenzen had met betrekking tot special need. Je moet je goed realiseren wat een handicap betekent aan extra zorg en aandacht, of je dit kan bieden aan het kind en of je dit aan zult kunnen. Het is natuurlijk niet eerlijk voor het kind als je niet helemaal achter je keuze staat. Dat is veel meer gebaat bij iemand die voor de volle 100% open staat voor die special need. Tijdens de gesprekken met de Raad voor de Kinderbescherming zullen we moeten aangeven voor welke special need we open staan. Zij bekijken dan of we hier inderdaad geschikt voor zijn.

Toen de lijst met eisen en wensen op de flipover volledig door iedereen ingevuld was, viel het erg op dat niemand bij zijn landkeuze China had genoemd, ondanks dat de afgelopen jaren de meeste adoptiekinderen uit dit land komen. Veel stellen kozen voor een Afrikaans land en zoals sommigen van jullie misschien al weten spreekt de Verenigde Staten ons tot nu toe het meeste aan. Nu de lijst compleet was, kregen we één voor één, per koppel, een kaartje met hierop een matchingvoorbeeld. Aan de hand van dit profiel moesten we op basis van de lijst op de flipover, op volgorde van de lijst en de eisen en wensen, één van de stellen kiezen die het beste bij dit profiel zou passen. Na bijna ieder voorbeeld werd een filmpje getoond waarbij aandacht gegeven werd aan de special need die overeenkwam met het besproken profiel. Hierna werd ons gevraagd of het filmpje de keuze had beïnvloed. Ook dit was weer een leuke, zeer leerzame opdracht.

Na de pauze kregen we de gelegenheid om vragen te stellen en werd vervolgens aandacht gegeven aan de stappen die ons de komende tijd te wachten staan. De eerstvolgende stap in de procedure is een medische keuring, gevolgd door het gezinsonderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming. Doordat de afgelopen tijd minder mensen zich hebben opgegeven voor adoptie zou dit best wel eens erg snel kunnen gaan. Deze dag is voorbij gevlogen. We vonden het erg leuk en leerzaam en vinden het eigenlijk wel een beetje jammer dat het achter de rug is. We zijn aan de andere kant erg blij dat we dit hebben afgesloten en dat we binnenkort de volgende stap kunnen zetten. Voordat het zover is, gaan we eind mei naar een oriëntatiebijeenkomst van bemiddelingsbureau A New Way. Zij richten zich puur op de Verenigde Staten. We verwachten dat deze bijeenkomst onze keuze voor de Verenigde Staten zal gaan bevestigen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte!!

2 opmerkingen:

  1. Zo, dat is zeker snel gegaan! Hopelijk gaat de rest van jullie avontuur ook zo voorspoedig!
    OPAul en OMAriëtte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Succes, en op voor eind Mei!!! Spannend.
    Groetjes Miranda xx

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...